Dagasztani valók

                                   Szani konyhája a facebook-on is!
   

 

                                             
                            Langalló avagy Kemencés lángos
                                                   
                                                Hozzávalók:
                                                                      50 dkg liszt
                                                                      1 tk.só
                                                                      1 cs.szárított élesztő (7g)
                                                                       langyos víz
                                                                       2 ek. olvasztott zsír
 A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk a sót, az élesztőt, és annyi        
vizet,hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Meglocsoljuk a zsírral, hólyagosra dagasztjuk, és letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt lisztezett deszkán a tepsink méretéhez nyújtjuk.(A tepsit olajjal kenjük ki.)
Letakarva újra kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a feltétünket.
A hagyományos kemencés lángosra túró, szalonna és/vagy lila hagyma kerülhet.DE!
Bármit tehetünk rá, amit egy pizza tésztája is elbír.
Készítettem már lecsós változatot, cukkinist, gombást stb.
Mikor a feltét rákerült előmelegített sütőben készre sütjük, úgy 20 perc alatt.
Nem kell túlsütni, az alja ne legyen túl sötét, szép, világos aranybarna színt kapjon, alá lesni ér! :) 

                                                                             Pizza Rózsa

                                         
 1 dl langyos tejben, némi cukorral felfuttatunk 2,5 dkg élesztőt. 
 Miután kész, hozzáadjuk az 50 dkg átszitált liszthez, teszünk bele 1 1/2 ek. cukrot, egy tk. sót,
2 ek. olajat, illetve 2 dl langyos tejet és jól megdagasztjuk. 
Ezután a duplájára kelesztjük meleg helyen. 
Ha ez is megtörtént, lisztezett deszkán kinyújtjuk 1/2 cm vastagságúra, megtöltjük az előzőleg már 
elkészített, lehetőleg sűrűre főzött pizza szósszal és óvatosan feltekerjük.
A tekercseket kb. 6 cm-es 
darabokra vágjuk és olajjal kikent torta formába vagy tepsibe tesszük. 
Az feltekerésnél kifolyt pizza szószt nyugodtan kanalazzunk a csigákba utólag. 
Ha ismét megkeltek a csigáink, akkor megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben készre sütjük. 
Ajánlatos a kapcsos forma alá tenni valamit, (alufóliát vagy tepsit) , megakadályozva, hogy esetleg bármi a 
sütőbe csepegjen.  Biztosan volt olyan, hogy leszedtétek a pizza csiga szárazabb külsejét, mert csak a közepe volt csábító. Ennél nincs kemény rész, csak puha ízletes tésztát találtok!:)

50 dkg liszt (szitálva!) , 2 ek cukor, 1 tk só, 2 ek.olaj, 1,5 dl tej.                                                 
               Kakaós csiga torta formában



         1dl tej fellangyosítva, hozzá 1 ek. cukor és ebbe felfuttatjuk a 2,5 dkg élesztő.
Ha kész a következőkhöz adjuk:
Miután összedolgoztuk, dagasztjuk, kelesztjük és kinyújtjuk 1/2 cm-er vastagságúra.
Olajjal megkenjük, a cukrozott kakaóval megszórjuk és feltekerjük,
majd kb. 6cm-es vastagságúra felszeleteljük.
A tortaformát vagy tepsit olajjal kikenjük és megszórjuk kristálycukorral és ebbe helyezzük a kis
csigáinkat, hengereinket.
 Ismét kelesztjük, majd készre sütjük.
Aki szeretné, még sütés előtt kakaóval és kristály vagy vaníliás cukorral megszórhatja.
Ízlés szerint készülhet dióval, fahájjal is.
A Ferdinánd kalácsom alapján készült, amit tejjel is locsolok,
abban az esetben viszont vigyázni kell,
mert a kapcsos forma szivároghat, így valami kell alá!


                             Legyező

    Hozzávalók:
 A tésztához 2,5 dl tej , 2,5 dkg élesztő, 50 dkg liszt,
 5 dkg porcukor, 2 db tojássárgája, 7,5 dkg Rama,
 pici só, 1 db citrom reszelt héja.
 A töltelékhez: kakaópor ízlés szerint, porcukor ízlés szerint,
 Elkészítés: Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.
 A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,
 a sóval és citromhéjjal ízesítve a tésztát megdagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. 
Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és 5 darabra vágjuk.
 Cipókat formálunk belőle, fél cm vastagra kisodorjuk, olajjal lekenjük és
 cukrozott kakaóval megszórjuk. 
Utána feltekerjük mint a beiglit, 1 cm-es darabokra bevágjuk, de nem egészen, 
csak a 6. bevágásnál vágjuk át teljesen. Egy kicsit behajlítjuk és tojássárgával lekenjük. 
Mindegyik cipónál így járunk el. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 
Még egyszer megkelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. 
Porcukorral megszórva tálaljuk.

Korongos kalács  

  Tejes kalács alaptésztából (más kalács alapja is lehet ) :

7 dkg puha vaj, 7 dkg cukor, 2 egész tojás, egy csipet só, hozzá a 2 dl langyos tejben 1 pici cukorral megindított 2,5 dkg élesztő. Valamint hozzá megy még 50 dkg liszt és egy citrom reszelt héja.
Legalább 10 percet dagasztom, majd meleg helyen a duplájára kelesztem.
Kinyújtom, kb 1/2 cm vastagra , majd egy lisztbe mártott bögre segítségével korongokat szaggatok(eredeti recept szerint, 12 lenne de nekem kicsit több lett :O ) , melyeket olvasztott margarin pancsiba mártok és egymást fedve egy 26 cm-es formába helyezek.A korongokat Én, amikor betettem a formába megszórtam dióval és kristálycukorral de ez nem kötelező.
Mikor kész a művelet, még hagyom ismét kelni, mielőtt megsütöttem, újból megszórtam darált dióval és vaníliás cukorral. Majd aranybarnára sütöm. Lehet bele csokis vagy bármilyen más ízű tölteléket fecskendezni, ha kész. Illetve lehet sós változatban, kenyér, kifli tésztából kukorica darával, szezámmal vagy köménnyel megszórva is sütni.
Nekem eszméletlenül szépen kidagadt mikor betettem a sütőbe, vissza kellett Őket terelnem a formába, így nem árt figyelni a szökevényeket! :)
Na igen, formailag, esztétikailag még fejlődést igényel de az íze az tuti lett!

                                                                               

 

                                                               

 

                                                 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése