2016. október 8., szombat

Székelykáposzta egészségesen


Az életmódváltás nem arról szól, hogy minden 
általunk szeretett ételről le kell mondanunk! 
Egy-egy szigorúbb diétát követően, amikor
megszokott ízeinkhez húzna a szívünk, egészségesen elkészítve
ismét fogyaszthatjuk őket, természetesen mértéket tartva!
A családom is ragaszkodik a hagyományos konyhához, 
így egyfajta kompromisszumos megoldásként, "nagy duzzogva" ;) ,
továbbra is készítem ezen ételeket egy kicsit újragondolva.
Így nem érezzük azt, hogy íztelen fűrészporszerűségeken tengetnénk
mindennapjainkat, ezért rendszeres mozgással megfűszerezve, 
nem csak súlyunkat tarthatjuk de fogyhatunk is! 

Hozzávalók
egy nagyobb családi adaghoz:
1 kg pulykahús
1 nagyobb fej hagyma
paradicsom, paprika
1 kg savanyú káposzta
2-3 babérlevél
őrölt kömény (opcionális)
10-12 dkg bulgur
kókuszolaj 
só, bors, pirosparika
víz
a tálaláshoz, zsírszegény tejföl

Némi csalással élek, mert sok étel ízesítőjeként 
jelen van nálam a piros arany, és az effajta káposztás
ételeknél tálaláskor egy kevés paradicsompüré is elengedhetetlen számomra,
így a hozzávalók listáján szerepel! 


Elkészítés:

A húst felkockázzuk, átmossuk.
A hagymát szintén felkockázzuk és a 
kókuszolajon sóval üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a húst, majd pirospaprikával ízesítjük és felöntjük vízzel.
Beletesszük a felvágott paradicsomot, paprikát,
 fűszereket, köményt, babért, pirosaranyat.
Mielőtt a hús teljesen megpuhulna hozzáadjuk az átmosott 
savanyú káposztát.
Ha szükséges felöntjük még vízzel.
A bulgurt az elején beáztathatjuk, úgy hamarabb elkészül.
Amikor a káposzta már majdnem jó, a megmosott bulgur is belekerülhet.
Ahogy dagad a bulgur, keverjük át időnként, 
nehogy lekapja, ill. egy helyen csücsüljön az összes.
Kóstoljunk, ha szükséges után fűszerezzük.
Káposztánkat zsírszegény tejföllel, paradicsompürével tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése