2015. március 13., péntek

Karamell torta


Anyum szülinapjára készült ez a tortácska.
A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. :)
Nagyon jól sikerült! ;)
Hozzávalók 20 cm-es tortához:
tészta:
3 tojás
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
2-3 csapott  ek. kakaópor
Krém:
15 dkg cukor
5 dl tej
2. cs. vaníliás pudingpor
25 dkg margarin
egy csipet só
Karamell:
15 dkg cukor
3 ek. víz
1 ek. margarin
Díszítés:
Étcsoki, kevés tortalap


Elkészítés:
A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal ( nem kell habverő, elég egy fakanál).
Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.
Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben,
kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával.
Rácson hűtsük ki.
A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük  és karamellízaljuk.
A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!
A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat.
A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.
Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!
Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.
Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést,
és kihűtjük.
A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk,
vagy kiszúrunk. (én kis torta szeleteket vágtam)
A lapot félbevágjuk.
Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.
A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.
Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.
Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.
A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.
Kinyomóforma segítségével  halmokat nyomunk a torta tetejére.
Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.
Az egészet ismét "megöntözzük" sima karamellel.
(Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet,
ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! )
(Ha a két művelet közben  megszilárdul, melegítsük meg ismét. )
Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset
és tálalásig helyezzük hűtőbe.
DSCF0828

Tipp:
A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok,
forró vízzel szépen eltűnnek! ;)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése