2014. április 25., péntek

Tejfölös sárgaborsó leves kaporral, sonkával


A Húsvéti maradék sonkát szerettem volna tovább gondolni.
Egy jó levesnek nehéz ellenállni, így miután a sonka főző leve fagyasztva várt a sorára,
ez tűnt a legkézenfekvőbbnek.
Már csak azt kellett kitalálni, mi kerüljön még bele. 
Általában mindenki bablevest készít a sonkaléből, ezért juszt sem állok be a sorba :P
Sárgaborsó régen volt, így rá esett a választásom.
Főzés közben eszembe jutott a nemrég készített palóc leves, amibe imádtam a kaprot , gondoltam kipróbálom, mert sárgaborsóval sosem kombináltam.
Jól döntöttem, nagyon kellemes ízt kölcsönzött a levesnek. 
Az enyhe füstös íz, a tejföl és a puha sonka pedig csodásan megkoronázta.
Olyan egyszerű és még is olyan...de olyan..hmm! ;)

Hozzávalók:
500 g sárgaborsó
sonka 
(amennyi épp van, de lehet bele tenni húsosabb szalonnát vagy kolbászt is :) )
ételízesítő
egy kisebb hagyma, olaj, liszt, pirospaprika
kapor
tejföl
só, bors
víz és/vagy sonka főzőlé, ha van készleten

Elkészítés:
A sárgaborsót beáztatjuk legalább 1 órára.
Megmossuk, kiválogatjuk.
Feltesszük főzni, annyi vízben illetve főzőlében, hogy bőségesen ellepje, 
hiszen később besűrűsödik.
Mikor félkész a borsó a sonkát belekockázzuk.
Ha nem előfőzött füstölt húst teszünk bele, akkor a borsóval együtt tegyük oda.
Sózzuk, borsozzuk és beletesszük az ételízesítőt is.
A rántáshoz a hagymát lereszeljük vagy apróra vágjuk.
A lisztből az olajból és a hozzáadott hagymából egy könnyed rántást készítünk.
Amikor aranybarna félrehúzzuk, pirospaprikát teszünk hozzá, 
majd a leveshez keverjük és tovább főzzük.
Mielőtt kész lenne, kaporral ízesítjük, 
a tejfölt pedig kevés leves lével kikeverve a többi leveshez öntjük.
Pár perc után elzárjuk, melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése