2013. december 29., vasárnap

Zsermák-Klasszikus recept




Ha már a zserbó a kedvencem, a mákot meg egyenesen IMÁDOM,  akkor miért ne lehetne-e kettőt párosítani?
Aki hasonlóan érez az biztosan nem bánja meg, ha elkészíti!
Sokkal nyerőbb, mint a mákos kalács, ahol speciel Én gyerekkoromban mindig lefejtettem a külső héjat, hogy mielőbb a
töltelékhez jussak!
Na itt nem kell ezzel kínlódni, csak töltelék, puha tészta és csoki!! <3
Zsermák, azaz: Mákos zserbó 
Hozzávalók kb. 48 szelethez:
A tésztához:
1/2 dl tej
1 kockacukor
25g élesztő
500 g finomliszt
250 g vaj/margarin
100 g porcukor
1 tojás
1 tasak vaníliás cukor
1 csipet só
1 dl tejföl
A töltelékhez és a mázhoz:
300 g darált mák
200 g porcukor
1 citrom reszelt héja
300 g szilva vagy barack lekvár
1 mk. fahéj
1 dl tej
200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a
tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.
A töltelékhez:
A darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük,
majd ízesítjük  a citromhéjjal és a fahéjjal.
Hűlni hagyjuk.
A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.
Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár
egyharmadával, és ráterítjük a máktöltelék egyharmadával.
Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, ráterítjük a máktöltelék felével,
aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és máktöltelék következik, végül a negyedik tésztalap.
Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk.
1 órán át hagyjuk kelni.
180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal,
(hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk
egészen megdermedni.
Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk.
Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti
kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk.
Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!
Tipp:
Miután simán bevontam csokival a zserbóim tetejét,  hagytam szépen  megkötni.
Másnap a maradék csokit felmelegítettem és a már kész, kemény máz tetejére csepegtettem.
A végeredmény igencsak mutatós!  :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése