2013. december 14., szombat

Morgós csúcs


Kezembe akadt egy jó kis receptes könyv. 
Egy érdekes és könnyű sütit  gyorsan ki is választottam, amit még sütni sem kell, így bátran ajánlom elfoglalt anyukáknak, vagy az ünnepekre két bonyolultabb elkészítést igénylő süti között, 
lazítás gyanánt! :D
 Ráadásul a receptből az is kiderül, hogy a citromfacsaró még másban is segítségünkre lehet! ;)
Hozzávalók:
8 dkg sütőmargarin
10 dkg darált háztartási keksz
20 dkg darált dió
30 dkg porcukor
4 dkg keserű kakaópor
kb. 0,5 dl tej
A forgatáshoz:
kristálycukor
A gesztenyés töltelékhez:
10 dkg  sütőmargarin
25 dkg fagyasztott gesztenye massza
5 dkg porcukor
15 dkg darált háztartási keksz
egy kevés rum
Egyéb hozzávalók az elkészítéshez
kézi  citrom facsaró
fagyasztott vagy befőtt magozott meggy


Elkészítés:

A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal és a tejjel összegyúrjuk. Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle, melyeket kristálycukorban meghempergetünk.
A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel, a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.
A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított, nagyobb citromfacsaró üregébe, pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk, hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával. A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett magozott meggyet. A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.
Ezután (mivel cukorba mártottuk), könnyedén kiütjük a formából. Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés, egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.

kb. 25 db

30 perc
Nekem kissé nehezen jött ki, csak kristálycukorral beszórva a formát, így folpack használatát erősen javaslom! :)
Természetesen használhatunk egyéb de hasonló szilikon formát, mely megkönnyíti a dolgunkat! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése