2013. június 3., hétfő

Narancsos töltött csirke


Hozzávalók:
1 egész sütni való csirke
 vaj/olaj


1 dl narancsszörp, 1 dl víz
só, bors, rozmaring
 1/2 dl fehér bor

Töltelék:
1 közepes hagyma
4-5 tojás
1 csirkemáj
ízlés szerint mazsola-1/2 dl fehérbor
3 egész zsemle, tej
ételízesítő, prézli
petrezselyem- ízlés szerint
só, bors
olaj

1 narancs a díszítéshez

 Elkészítés:

A csirkét megmossuk, tisztítjuk, áttöröljük papírtörlővel, sózzuk és félre tesszük.

 Elkészítjük a tölteléket:
A mazsolát 1/2 -1 órát áztatjuk a fehérborban.
2 tojást 15 perc alatt keményre főzünk (lehet többet is)
Az apróra vágott hagymát, olajon üvegesre pirítjuk, mielőtt elzárjuk, rádobjuk az összevágott petrezselymet.
Hozzáadjuk az előzőleg elkapart májat, a borba áztatott és leszűrt mazsolát.
A tejben megáztatott, majd kinyomkodott zsemléket is hozzáadjuk ill. 
beleütjük a 2-3 nyers tojást.
Fűszerezzük az ételízesítővel, borssal és jól elkeverjük.
Megkóstoljuk és, ha szükséges még teszünk hozzá ételízesítőt vagy sót.
Keverés közben meglátjuk milyen állagot kaptunk, melyet pár ek. -nyi prézlivel 
stabilabbá tehetünk.
 A töltelékünkkel szépen megtöltjük a csirkénket.
Tepsibe helyezzük, míg elkészítjük a narancs öntetet.

Egy lábasba beleöntjük a szörpöt a vízzel és a fehérborral, majd felforraljuk  és 
ezzel a keverékkel alaposan
átkenjük a csirkénket.
Friss rozmaringgal megszórjuk, majd olajat/vajat és némi vizet alá öntve sütőbe helyezzük.
Sütés közben időnként locsoljuk.
Mikor már majdnem kész de még van alatta lopható szaft, 
merítünk ebből az ízletes pecsenyeszaftból egy a lábasba és feltesszük főni, 
miközben hozzákeverjük a maradék narancsszörpös-boros mártást 
(ha kevesebb maradt,  keverjünk hozzá szörpöt és/vagy bort) .
A keveréket főzzük össze.
A gyönyörű borostyán színű csirkénk közben elkészült!
Tálaláskor a naranccsal díszítjük és mártással kínáljuk, köretként burgonyapürét készítünk. :)

Tipp: a narancsszörp friss narancsok kifacsart levével és mézzel helyettesíthető!
A töltelék igény szerint bővíthető, gombával további fűszerekkel.
A máj kevés májkrémmel pótolható.

  Szani konyhája a facebook-on is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése