2013. április 26., péntek

Medvehagymánia

                                                                 

Míg szezonja van ennek a csodás növénynek,
addig nem lehet belőle eleget készíteni!
Ma leveles és kelt tésztát töltöttem medvehagymás, sajtos túrókrémmel.
A krém hozzávalói:
250 g túró
medvehagyma, ízlés szerint
egy kinyomós sajt
1 tejföl
Összekeverem az alapanyagokat.

A kelt tésztához:
50 dkg liszt
2.5 dkg élesztő
3 dl tej
1 tk. cukor
1 tk. só
5 dkg. vaj
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. 
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szoba-hőmérsékletű margarint. Alaposan megdagasztjuk, majd konyharuhával letakarva, a duplájára kelesztjük, természetesen meleg helyen, nagyjából 1 óra alatt. 
 A megkelt tésztát, lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Háromszögeket vágunk, ezek közepét krémezzük és az alsó részt feltekerjük a háromszög csúcsához.
Kicsit kifli formára igazítjuk, (bal tál széleinél) a felesleges végeket lelehet vágni. 
                                        
                                    Mivel maradt ki tésztám, így készült pillangó (bal oldali tál közepe) is belőle.
                                          
                                     Ismét téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. 
                                  Megkenjük az egészet a túrós, sajtos medvehagymás krémmel.
 A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük. Ezután trapézokat vágunk a rúdból. 
Egy lisztezett fakanállal a közebét benyomjuk, amitől az oldala szépen megemelkedik.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól  távolabb, hogy elférjenek, hiszen még legalább 30 percig hagyjuk őket pihenni, nőni. Előmelegítjük a sütőt. A tészták tetejét megkenjük tojássárgával, és szórunk rá ízlés szerint szezám magot vagy/ és sajtot.
kb.180° C-on, 20-25 perc alatt megsütjük. 

A kinyújtott leveles tésztából 4 db négyzetet vágunk, 250 g tésztából több nem is lenne.
A közepére vízszintesen krémet teszünk,  majd az alsó és a felső sarkot egymáshoz hajtjuk.
                                                             Kissé megigazgatjuk, összenyomjuk.
                          Megkenjük tojássárgájával és a kelt tésztákkal együtt vagy külön kisütjük,
                                                        az említett hőfokon és sütési idő alatt.
(jobb oldali tál)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése